GiSeMi: Η καινοτομία απέκτησε στέγη στα Τρίκαλα

Εγκαινιάστηκε, ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με τον διαγωνισμό Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone business – Στόχος η φιλοξενία, η προώθηση, η ενθάρρυνση νέων ιδεών για να μείνει η νεολαία στον τόπο μας.

Ενα μεγάλο σχέδιο που αποτυπώνει τη δράση και τις συνέργειες του Δήμου Τρικκαίων, υλοποιείται από τις 18 Απριλίου 2019 στα Τρίκαλα. Πρόκειται για το GiSeMi Hub, τον Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, που λειτουργεί για να προσφέρει στέγη και προώθηση σε όλες τις νέες ιδέες που υπάρχουν στα Τρίκαλα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Όπως το συνόψισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στον χαιρετισμό του, η Αυτοδιοίκηση δεν ασχολείται μόνο για τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και με το να προσφέρει προοπτική. Κυρίως, προοπτική στο να μείνουν οι νέοι στον τόμο μας, με τις ιδέες που μπορούν να μας πάνε μπροστά.
Και σημείωσε ότι ο κόμβος είναι σημείο συνάντησης διαφορετικών ιδεών, σημείο σύνδεσης και συνέργειας ατόμων που πέτυχαν, με άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι νέο. Και επεσήμανε τη στήριξη που δίνεται σε όλες αυτές τις ιδέες που επιδιώκουν να εκφραστούν.

Ομιλίες

 

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Vodafone Business κ. Κάτια Σταθάκη, τόνισε τη σημασία των καινοτομιών στον Δήμο Τρικκαίων, όπως η τεχνολογία 5G που σύντομα θα υλοποιηθεί. Αλλά πριν από αυτό, όπως επεσήμανε, η κοιτίδα αυτή στα Τρίκαλα βοηθά, ώστε να δημιουργηθεί κάτι πρωτοποριακό, με τη Vodafone να δίνει βήμα σε νέους ανθρώπους, βοηθώντας τους να καινοτομήσουν.

Από την πλευρά ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας επεσήμανε την ανάγκη, να δοθεί υπεραξία στον άνθρωπο, κάτι που, όπως τόνισε, επιχειρείται να γίνει με τις νέες ιδέες στον κόμβο καινοτομίας. Ευχαρίστησε, δε, τους ανθρώπους της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου, τη Vodafone και τη Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αν. Λάππας, επεσήμανε ότι και οι τράπεζες οφείλουν να κάνουν την «επανάσταση του e», δηλαδή την επανάσταση στην ηλεκτρονική τραπεζική. Και τόνισε ότι η Τράπεζα, εκτός από την αυτονόητη βοήθεια,  μπορεί να συμβάλλει, σε συμβουλευτική, σε ιδέες και πιθανώς και σε κεφάλια, για χρηματοδότηση ιδεών που αξίζουν να αναπτυχθούν.

Ακολούθησαν ομιλίες – παρουσιάσεις των Βαγγέλης Καραθάνου, CEO της GEABIT, και Άγγελου Ρέζου,  CEO της Rezosbrands AE & Innovation Facilitator.

Βραβεύσεις

Στη συνέχεια έγινε η αναλυτική παρουσίαση των 18 πρώτων προτάσεων – ιδεών που υποβλήθηκαν στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, με την ονομασία «Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone business». Στόχος του, ανεύρεση των καλύτερων νέων ιδεών και λύσεων στις κατηγορίες. Η Επιτροπή Αξιολόγησης συνυπολόγισε τα δεδομένα και επέλεξε ως νικητές τους:
– Smart Cities
Βραβεύθηκε η Reciget – recycle bin, σύστημα για ανακύκλωση σε κάδους, από ΚΟΙΝΣΕΠ της Αθήνας. Τη βράβευση έκανε ο κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, CEO της Vodafone Innovus

– Internet of Things
Βραβεύθηκε το ICT  lab Machine vision and ΙoΤ του κ. Βαγγέλη Βλάχου από την Τρίπολη. Τη βράβευση έκανε ο κ. Γιώργος Τζανετάκος  διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων της Vodafone

– Smart Agriculture

Βραβεύθηκε η ΚαρΜα – Φάρμα Καρρά Μανδράκη από το Ελληνκόαστρο Δήμου Τρικκαίων για το Σύστημα Μελέτης και Ελέγχου Επίδρασης του Τόπου και του Είδους χλωρής βοσκής, στην ποιότητα του τελικώς παραγόμενου γάλακτος και γαλακτοκομικού προϊόντος.
Τη βράβευση έκανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Λόγω του υψηλού επιπέδου του διαγωνισμού, δόθηκε ακόμη ένα βραβείο, στην ομάδα Μπίτας Δ., Παπασταύρος Ν., Παναγιώτου Κ., Χρυσόμαλλος Γ. για  Smart irrigation (έξυπνη άρδευση). Η συγκεκριμένη ομάδα θα εκπροσωπήσει τα Τρίκαλα στον διαγωνισμό hackathon της ΚΕΔΕ, τον ερχόμενο Ιούνιο. Την εκδήλωση παρουσίασε ο ειδικός συνεργάτης του Δ. Τρικκαίων κ. Χ. Καλλιάρας.

Ο κόμβος

Το GiSeMi (που είναι η λέξη των κτηνοτρόφων για τον τράγο που οδηγεί το κοπάδι) λειτουργεί στις ανανεωμένες εγκαταστάσεις της πρώην ΔΕΚΑ Τρικάλων, επί της οδού Bαλκάνου 6, στη συνοικία του Αγίου Οικουμείου. Η συνεχώς ανανεούμενη ιστοσελίδα με όλε τις χρήσιμες πληροφορίες λειτουργεί στη διεύθυνση www.gisemi.gr.

 

Posted in Uncategorized.