Τρίκαλα: Καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στον Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας

Η ανάδειξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες δίνουν λύσεις στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις, έχουν βρει στέγη στον Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Δήμου Τρικκαίων «GiSeMi HUB», που αποτελεί μία κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων και της e-Trikala AE.

Στον Κόμβο, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν ομάδες νέων ανθρώπων που έχουν μία καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και θέλουν να την εξελίξουν σε startup, startups που θέλουν να βελτιώσουν τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες, καθώς και επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν ή να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητά τους. Παράλληλα ο Κόμβος, αποτελεί τον επιταχυντή διάχυσης της τεχνογνωσίας που παράγεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ερευνητικά κέντρα/ινστιτούτα και τους παραγωγικούς φορείς, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός νέου πόλου ανάπτυξης διαπεριφερειακής εμβέλειας.

Η φιλοξενία των επιχειρήσεων στο Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας GiSeMi, σύμφωνα με τα στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του (gisemi.gr), διαρκεί δώδεκα (12) μήνες και είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα ως προς την πόλη. Οι εγκατεστημένες εντός του Κόμβου επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να παρέχουν και να εφαρμόσουν δωρεάν στην πόλη τα προϊόντα-υπηρεσίες τους, τα οποία και θα βελτιώνουν τις καθημερινές λειτουργίες της πόλης ή/και θα ενισχύουν τη βιωσιμότητά της.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν και να επιδεικνύουν στους δυνητικούς τους πελάτες τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προϊόντος/υπηρεσίας που έχουν αναπτύξει. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε πως τμήμα του ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Υγεία (Health Hub) θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα στα Τρίκαλα. Ενισχύεται, με τον τρόπο αυτόν, το ψηφιακό αποτύπωμα του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikala ΑΕ σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Οι εγκαταστάσεις του Κόμβου Καινοτομίας & Επιχειρηματικός – Gisemi HUB του Δήμου Τρικκαίων, είναι το κέντρο υποδοχής και ανάπτυξης προγραμμάτων από start ups επιχειρήσεις που εντάσσονται στον κόμβο Health Hub. Ουσιαστικά οι νεοφυείς αυτές επιχειρήσεις μετεγκαθίστανται στα Τρίκαλα και τα μέλη τους θα εργάζονται σε συγκεκριμένα προγράμματα που θα υλοποιεί το Health Hub για την υγεία, στην πόλη του Ασκληπιού. Έτσι το Gisemi HUB θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων σε ζητήματα υγείας. Να σημειώσουμε πως το Health Hub είναι ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Τομέα της Υγείας και Φαρμάκων μέσω Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμμετοχή του Κόμβου στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation Hubs – EDIHs).

Ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, στεγάζεται σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Τρικκαίων, στην οδό Μυροφύλλου 10, ενώ η Αναπτυξιακή του Δήμου Τρικκαίων «e-Trikala A.E.», έχει την ευθύνη λειτουργίας της Δομής.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζει: «Είναι σημαντικό οι πόλεις να μην παρακολουθούν απλά τις εξελίξεις της σύγχρονης οικονομίας, αλλά να έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωσή τους, δημιουργώντας παράλληλα κατάλληλες συνθήκες για να υλοποιούν τις επιχειρηματικές τους ιδέες ομάδες νέων ανθρώπων. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο Δήμος Τρικκαίων, πριν από 3 χρόνια και σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή του Δήμου e-Trikala AE, προχωρήσαμε στην ίδρυση ενός πρότυπου κόμβου φιλοξενίας ανθρώπων που θέλουν να αναπτύξουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες σε τομείς που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την τοπική μας οικονομία».

Για να καταλήξει τονίζοντας: «Η ανάδειξη της πόλης των Τρικάλων, ως πόλη φιλική στη δοκιμή νέων τεχνολογικών λύσεων που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων, αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στόχο, προσελκύοντας νέους επιστήμονες κι ερευνητές. Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου κινείται και η συμμετοχή μας σε δύο Κέντρα Ικανοτήτων στους τομείς της ενέργειας και των δικτύων 5ης γενιάς, τα οποία εντάσσονται στην εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης και εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία έρευνας & Καινοτομίας».

Πηγή: https://www.amna.gr/home/article/669900/Trikala-Kainotomes-epicheirimatikes-idees-ston-Kombo-Kainotomias–Epicheirimatikotitas

Posted in Uncategorized.