Health Hub : Στα Τρίκαλα τμήμα του ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Υγεία

Τμήμα του ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Υγεία (Health Hub) θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα στα Τρίκαλα. Ενισχύεται, με τον τρόπο αυτόν, το ψηφιακό αποτύπωμα του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikala ΑΕ σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Οι εγκαταστάσεις του Gisemi Hub – Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikala, θα είναι το κέντρο υποδοχής και ανάπτυξης προγραμμάτων από start ups επιχειρήσεις που εντάσσονται στον κόμβο Health Hub.

Ουσιαστικά οι νεοφυείς αυτές επιχειρήσεις μετεγκαθίστανται στα Τρίκαλα και τα μέλη τους θα εργάζονται σε συγκεκριμένα προγράμματα που θα υλοποιεί το Health Hub για την υγεία, στην πόλη του Ασκληπιού.

Ετσι το Gisemi Hub θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων σε ζητήματα υγείας.

Τι είναι το Health Hub

Το Health Hub είναι ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Τομέα της Υγείας και Φαρμάκων μέσω Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμμετοχή του Κόμβου στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation Hubs – EDIHs).

Το Health Hub θα συνεργαστεί στενά:
1. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο συντόνισε την όλη διαδικασία για την ανάδειξη των Ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας μέσω της συμμετοχής τους στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας
2. με το Υπουργείο Υγείας προκειμένου ο Ιδιωτικός και ο Δημόσιος Τομέας να προχωρήσουν σε έναν αποτελεσματικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό και η Ελλάδα να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub  λειτουργεί ως «κατάστημα μιας στάσης» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορέων του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων σε τομείς, όπως:

  • ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου
  • πρόσβαση επιχειρήσεων και start-ups στην Ευρωπαϊκή Αγορά Υγείας και Φαρμάκων
  • ανάπτυξη ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας σχεδιασμού και χρήσης Φαρμάκων
  • πρόσβαση και αξιοποίηση από φορείς, των Πλατφόρμων Νέφους για τη διαχείριση των νέων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης των ιατρικών δεδομένων
  • ανάδειξη και αξιοποίηση περισσότερων από 50 τεχνολογιών ψηφιακής υγείας (όπως ανάπτυξη εργαλείων προσομοίωσης (VR) με τη μεταφορά σε εικονικά περιβάλλοντα για την ταχύτερη αποκατάσταση και ενδυνάμωση ασθενών, 3D printing οργάνων ανθρωπίνου σώματος, εφαρμογή τεχνικών οπτικοποίησης επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στον προ εγχειρητικό σχεδιασμό και άλλα)
  • σύναψη περισσότερων από 100 συμβολαίων συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Οικοσυστήματος
  • Πάνω από 2.000 εκπαιδευόμενους από την Περιφέρεια, την Ελλάδα και την Ευρώπη σε ψηφιακές δεξιότητες και νέες τεχνολογίες

Ποιοί συμμετέχουν στο Health Hub

Επικεφαλής οργανισμός είναι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, το οποίο δραστηριοποιείται στη Λάρισα. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, 9 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Hygieia Scientific Research And Educational Cluster), Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοηθών Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας.
Συνολικά συμμετέχουν 9 καινοτόμες και δυναμικές εταιρείες και φορείς επιχειρηματικότητας:
– Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας
– Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
– Animus
– Gisemi Hub-Κόμβος Καινοτομίας και  Επιχειρηματικότητας
– Ι Και Δ Τσακιρίδης Ο.Ε. (Infolyseis)
– Wecare Ι.Κ.Ε.
– Home Care
– Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

 

 

Posted in Επικαιρότητα.